Over ons

De Grayling Society Holland is de Nederlandse afdeling van de Engelse Grayling Society.

Deze vereniging is opgericht in 1977 met als voornaamste doel de vlagzalm als volwaardige ‘game fish’ erkend te krijgen. Dit moest een eind maken aan de vroeger gangbare praktijk van het doden van vlagzalmen in forelrivieren. Toentertijd werd de vlagzalm door veel river keepers namelijk als een schadelijke vis gezien, die ervan killerbugbeschuldigd werd de eitjes van de forellen op te eten. De bekende river keeper Frank Sawyer ontwikkelde zelfs een speciale nimf waarmee hij zeer doelgericht en effectief vele vlagzalmen uit een pool kon wegvangen: de ‘Grayling Killer Bug’. Deze zeer eenvoudige vlieg is tegenwoordig trouwens nog steeds populair, maar de vlagzalmen die we ermee vangen, zetten we nu netjes weer terug.

Gelukkig ging het de Grayling Society voor de wind en kreeg de vereniging steeds meer invloed bij beheerders van viswateren. Sneller dan gedacht kwam er een omslag in de perceptie van vlagzalm, van plaag tot ‘game fish’, en was het doel gehaald. Tegenwoordig is de vlagzalm een alom gewaardeerde sportvis. De vereniging richt zich nu vooral op bewustwording, het behoud van de vlagzalm, medewerking aan wetenschappelijk onderzoek, het verbeteren van de leefomstandigheden (biotoop) van de vlagzalm; en natuurlijk houdt men zich bezig met het vissen erop.

De Nederlandse afdeling, opgericht in 1992, met als ‘Area secretaris’ Hans van Klinken, heeft tegenwoordig gemiddeld zo’n 40 leden, en is daarmee de grootste buitenlandse afdeling van de Grayling Society. Dat is wel bijzonder voor een land waar zo weinig (geen) vlagzalm voorkomt! Ook zijn wij de actiefste buitenlandse afdeling. We organiseren ieder jaar minimaal drie activiteiten voor onze leden. De betrokkenheid van de leden blijkt uit de grote opkomst op de jaarlijkse meeting / jaarvergadering. Die wordt vrijwel altijd door een ruime meerderheid van onze leden bezocht.

meetingfoto56Leden volgen aandachtig een lezing tijdens een jaarlijkse meeting.

Hieronder, van links naar rechts: Hans van Klinken (voorzitter van GS Area Holland); Gert Sluis (onze secretaris); Rob en Esther Dings (ledenadministratie / penningmeester), en Bert Vosters (activiteiten / webmaster)

bestuur

Meer informatie over wat we zoal organiseren vind je op de pagina Activiteiten.